Tepkime Süresi Nedir ve Nasıl Ölçülür?

0

 


Tepkime süresi, İngilizce adıyla Reaction Time, gözümüzün gördüğü bir olayı beynimizin işlemesi için geçen süreye verilen isimdir. Bu süre saniyenin daha küçük birimi olan milisaniye ile ölçülür, insanların görsel tepkime süresi ortalama saniyenin dörtte biri olan 250ms olarak belirlenmiştir.


Peki Oyuncular İçin Tepkime Süresi Ne Anlama Gelir?

Bir çok rekabetçi çevrimiçi oyunda tepki süreniz, bir diğer adıyla refleksleriniz, sizi diğer oyuncuların üstüne çıkaran önemli bir unsur olarak görülür. Özellikle CS:GO ve VALORANT gibi FPS türü oyunlarda tepkime süresinin önemi daha da artar. Örneğin Dust2 haritasında T başlangıç noktasından ortaya doğru AWP ile bakıyorsunuz, kapıdan geçen CT oyuncusunu duvara sıkmadan vurmayı başarabilmek için ortalamanın çok daha altında bir tepkime süresine sahip olmanız gerekir.


Tepkime Süremi Nasıl Ölçebilirim?

Tepkime süresini ölçmek için bir çok farklı test türü kullanılmaktadır fakat bunlardan en yaygın olanı ve profesyonel oyuncuların bir çoğu tarafından kullanılan site humanbenchmark sitesidir, bu bağlantıya tıklayarak teste ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken testi başlattıktan sonra ekrana odaklanıp ekranın yeşile dönmesini beklemek ve fareniz ile tıklamak.


Toplamda 5 kere bu testi yaptıktan sonra site ortalamanızı verecek ve sonuçlarınızı almış olacaksınız. Eğer 250 milisaniye civarında bir tepkime süresine sahipseniz ortalama düzeydesiniz demektir, 150-250 milisaniye arası ise genellikle profesyonel espor oyuncularının sahip olduğu tepkime süreleridir, daha aşağısında bir değer alıyorsanız siz artık nirvanaya ulaşmışsınız demektir.


Tepkime Süresi Hızlandırılabilir mi?

Aslında bilimsel açıdan pek mümkün olan kalıcı bir çözümü yok, hatta yaş ilerledikçe tahmin edebileceğiniz gibi yavaşlama söz konusu oluyor. Geçici çözümlerin arasında ise en yaygın ve güvenli olan seçenek kahve içerek kafein almak, bu şekilde bir kaç saatliğine de olsa bir miktar reflekslerinizi hızlandırabilirsiniz. Esporcuların dopingi olarak görülen ve cezaya tabi tutulan çözümler arasında bir takım medikal çözümler de mevcut fakat hem bunlara ulaşmak zor hem de çok riskli.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Teşekkürler

Teşekkürler

Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !